נוקיה N900 – לא בדיוק טלפון

(פוסט זה הוא המשך של הפוסט הקודם על ה-N900, והוא לא מיועד לחולי לב, משתמשי אייפון, וחתולות בהריון)

ראוי להזכיר שוב שה-N900 איננו חלק משושלת הטלפונים של נוקיה, הוא ממשיך של קו הטאבלטים כמו ה-700 וה-N810 שבאו לפניו, רק עם אופציה טלפונית כתוספת. הטלפון הוא עוד אפליקציה שמריצים מהדסקטופ (או מוקפצת אוטומטית כאשר מקבלים שיחה, או מסובבים את הטלפון מאופקי לניצב אם הדלקתם את האופציה, ולא ברור שזה מצב רצוי). הסאונד מצוין, אל תבינו לא נכון, אבל התפעול לוקה. הנה עוד כמה סיבות שבעטיין אני לא רואה בו שיפור לעומת ה-6230i שהסתובבתי איתו עד להתחלת השבוע:

  • יש לי כמעט 800 אנשי קשר, ×”×™×” יותר קל לחפש בינהם בנוקיה הישנה.
  • רוצים עברית במקלדת? יעלה בערך 300 ש"×— או שאפשר להסתפק במקלדת וירטואלית. התמיכה בעברית לא רעה ברוב היישומים, אבל לא קל לחפש אנשי קשר בעברית עם הוירטואלית, אם אתם לא מקלידים "עיוור" על המקלדת הרגילה ללא צריבה.
  • בעצם, ישראל לא קיימת כאזור זמן או מיקום, השתמשתי באתונה כמקום קרוב עם זמנים דומים.
  • יש רק שני פרופילים – מצלצל ושקט. אין "פגישה", "חוץ" וכולי.
  • אין קבוצות כמו "חברים" או "משפחה", ולכן אין צלצול קבוצתי או צילצול מסונן (כמו פרופילים שמסננים צלצולים בסימביאן). למעשה גם אין צילצולים אישיים.
  • אין חיוג מהיר (לא חפרתי בויקי של מיימו אחרי פתרונות, אבל מספיק חמור שאין את ×–×” במצב ברירת המחדל)
  • אם תחייגו למישהו, תוכלו לבחור מראש שהשיחה תהיה בספיקר (אי אפשר להחליט מראש שזו ברירת המחדל), אבל בשיחה נכנסת, מרגע שענית לוקח למסך כשניה וחצי להתרענן ולהציע את האופציה, זמן שהישראלי הממוצע בצד השני כבר חושב שהשיחה נותקה ×›×™ לא ענו לו אחרי שני "הללוו!"
  • רוב הפונקציונאליות של המכשיר נכתבה ומיועדת לשימוש אופקי. יש כמה אפליקציות שמחליטות להסתובב לבד ואז ×–×” מפתיע ×›×™ לא ציפית לזה. ×”×›×™ גרוע שיש כאלו שכברירת מחדל מתחילות דווקא ניצבות (הבולטת היא אפליקצית הטלפון עצמה) ומבלבלות את המשתמש. אפשר בחלקן להפעיל סיבוב אוטומטי, אבל כיון שזה לא בכולם, ×–×” מתחיל לעצבן מהר מאוד, אז נשארים במסך אופקי וגמרנו.
  • הקלדת מספר בזמן שיחה אינה נשמרת על המסך ולא מיועדת להוספת איש קשר, אם תרצו לקבל ממישהו מספר בזמן שיחה תצטרכו לחזור לדסקטופ (שתי הקשות), לפתוח נוטפאד (הקשה אחת אם אתם בעמוד הנכון בדסקטופ והכנתם אייקון מראש) או את ספר הכתובות (הקשה) ויצירת איש קשר חדש (שתי הקשות נוספות). פיכס.
  • נוקיה בדרך לרצוח את מיימו ולכן איננה ממהרת להכניס אותו בסודות ההתממשקות לשירותי Ovi, כמו סנכרון נמענים וגיבויים מקוונים אוטומטיים. בראיון גלוי לב, אומר בכיר בנוקיה שזה אמור לקרות בעתיד, אבל מאז עברו שלושה חודשים ועדכון אבל סנכרון יוק. אני מקווה שמיגו תתמך יותר טוב, ואני מקווה שנוקיה תתמוך רשמית במיגו על N900.
  • כיון שאין Ovi Suite למשתמשי חלונות ניתן לעבוד רק עם PC Suite שנראה שאינה מגבה באמת את כל המידע מהמכשיר – למשל את כל החבילות שהותקנו מאז שהתחלתי להשתמש במכשיר.

לפתרון שתי הבעיות האחרונות, יש חבורה שזוממת להעביר את רכיבי מיימו לדביאן אמיתי וליצור תאימות לחבילות מיגו וכך לשמור על פתיחות וחיבוריות כאחד. אני מקווה שזה עוד יקרה.

דברים מוזרים אחרים:

  • כיון שהבטריה מתאדה במהירות, אני מסתובב עם כבל הדאטה בכיס ודוחף אותו לכל מחשב שמותר לי. לצערי גיליתי שהממיר שיש לי באוטו ממצית (14V) לUSB עובד עם כל מכשיר מלבד ×”-N900. חשבתי שאתקע אותו ישירות לרדיו שלי (שמנגן MP3 מדיסקון כיס), הוא ×”×™×” מוכן להטען, אבל הרדיו שלי סרב בתוקף לראות אותו כדיסק FAT ולנגן ממנו קבצים. נראה שאצטרך לוותר על עוד 34 ש"×—. לצערי נוקיה בחרה חיבור נדיר של מיקרו-USB ולא מיני-USB כמו כל האחרים.
  • יש בטלפון משדר FM. הרעיון החביב הוא שמוצאים תחנה פנויה (×–×” קשה, כמעט כולם מזמרות בערבית), ואז אפשר לשדר לרדיו המכונית מוסיקה, פודקאסטים ואם נכנסת שיחה אז יש ספיקרפון. דא עקא שעד שלא אמצא האק להגביר את הסיגנל הוא לא מצליח לגבור על תחנות סמוכות שזולגות לתדר. חשבתי לתקוע אותו לשטקר, מה שיגביר את הסיגנאל עם הכבל ולא יאכל בינתיים סוללה, אבל המניוק עשה ברוגז והודיע "או FM או USB!", אם כך אני לא מבין למה הפיצ'ר ×”×–×” טוב בדיוק. אה…
  • gPodder מוריד לי פודקאסטים אוטומטית או לפי דרישה ומנגן אותם, רק שלצערי לא ממשיך מאיפה שהוא הפסיק (והוא דווקא טוען שהוא יכול)
  • המערכת יושבת על מחיצה של 2 ×’×™×’×” (נדמה לי ext3), והקבצים שלכם מנוהלים במחיצת FAT של 32 ×’×™×’×” נוספים כדי שאפשר ×™×”×™×” להציג אותה למחשב דובר USB Mass Storage שלא דובר לינוקס. אין איך לחלק מחדש את הגדלים בלי לפגוע בעלייה תקינה של המערכת. החבילה שמאפשרת הרצה של דביאן ARM בchroot מתקינה את ×”-chroot על אותה מחיצת FAT, וכך היא לא מבזבזת מקום במחיצת הסיסטם – מכוער אבל עובד. זכרו גם שאם מחברים את המכשיר למכונת חלונות במצב "דיסק", המערכת תעלים את המחיצה, אין לי מושג מה קורה אם ×–×” בזמן שמריצים משהו ממנה, אז הזהרו.
  • המכשיר משתמש במגנטים כדי לדעת אם המקלדת נשלפה או נפתח גב המכשיר, מה שיוצר מצבים משעשעים עם נרתיק נשיאה מגנטי – פתיחת הגב מאפשרת הוצאה והכנסה של כרטיסון SD נוסף (מעבר ל-32 ×’×™×’×” המובנים) ולכן אם המכשיר חושב שהגב נפתח הוא מיד יעשה לכרטיס הנוסף umount, ולא אכפת לו אם ×–×” בגלל שהוא רק הוכנס לנרתיק.
  • בחיפושי אחר מדבקה להגנת המסך מצאתי מדבקות שעלו על משקלן בזהב. לבסוף מצאתי בדוכן "דינאמיקה" בכניסה לקניון רננים קיט חסר שם יצרן של שלושה כיסויי סיליקון גנריים ב-30 ש"×— שעושה עבודה פנטאסטית – ×”"מדבקות" קשיחות כמו שקף, יחסית אנטי-סטאטיות, ניתנות לקילוף, רחיצה והדבקה מחדש פעמים רבות, מרגיש כמעט כמו הזכוכית של האייפון (הלוואי). הבעיה היחידה היא שצריך שעל הטלפון תהיה סטריליות של clean room מדעי. כל גרגיר מיקרו-אבק יוצר "אוהל" עם בועת אויר קטנה שאין מה לדחוק הצידה. ×–×” מגוחך למראה כשהמסך כבוי, אבל לא רואים את ×–×” כשהוא דלוק, אז לא אכפת לי.
  • המכשיר מאפשר (לא מאלץ) לאחד את מדריך הטלפונים עם מדריכי נמעני הסקייפ ורשתות ×”-IM השונות שתבחרו לחבר בו. תוכלו אז להצביע על כל הכפולים ולאחד אותם לכרטיס אחד. אם ×–×” טוב או רע ליהודים, אתם תחליטו. שיחות שהוצאתי מהסקייפ על גבי WLAN יצאו די בסדר, לא ניסיתי מעל רשת 3G (את השידור שלה למעשה אני מכבה למעט חיבור רשת ועושה שיחות רק ברשת 2G כדי לחסוך סוללות).

כמו שאמרתי בפוסט הקודם, יש למכשיר הזה שגעונות, הוא לא מושלם, אבל הוא חביב מאוד, ויכול להיות שהבעיות בחווית המשתמש יפתרו עם המעבר למיגו. לנוקיה יש אינטרס להתנער ולהתמקד כי הם נופלים ברווחים מאוד לאחרונה (השבוע שחררו הזהרה לירידה ברווחים הצפויים לחציון). אני מקווה שזה ישפיע לטובה גם על עתיד מכשירי מיימו ולא רק לטובת N9.

אני לא אעשה כאן רשימת מודולים מומלצים להתקנה, את כל אלו שהתקנתי אפשר למצוא בטיול פשוט במנהל החבילות. אני רק אתן המלצה ארונה לגבי פרסום תמונות בטוויטר: הכלי הפנימי שמאפשר לכם לעשות share ישר מתוך אפליקצית המצלמה מציע חיבור לטוויטר, אבל הוא מוכן לעשות זאת רק ×¢"×™ שימוש באתר שאינני מכיר או סומך עליו בשם pixelpipe. באתר ×”×–×” תוכלו להתחבר ליותר ממאה שירותים שונים שעליהם פתחתם חשבון ולצייץ בכולם בבת אחת. משום מה פיקסלפייפ ×”× "ל מוכן להתחבר להרבה שירותים שונים עם OAuth אבל לטוויטר, טוויטפיק ו-YFrog הוא מתעקש לקבל את הסיסמא האמיתית. לא התעצלתי והתחלתי לאלתר – friendfeed (שאני אוהב פחות מאז שנקנתה ×¢"×™ פייסבוק אבל לא מאוד מפריע לי) שותה מכל מני אתרים ואפשר לבקש ממנו להטוויט סלקטיבית רק ממקור ספציפי. כיוון שאני לא רוצה שכל מה שאשלח לפליקר (הגלריה הראשית שלי בימינו) יצא לטוויטר, יצרתי גלריה יעודית בפיקאסה, נתתי לפרנדפיד את הרסס של הגלריה ×”× "ל, ועכשיו כל אימת שאני שולח תמונה לפיקאסה מהטלפון, היא נשלפת (מתישהוא) ×¢"×™ פרנדפיד ומפורסמת בטוויטר. ×™×—×™ web2.0 🙂 אם למישהוא יש המלצה לדרך יותר קצרה שלא דורשת את פרסום סיסמת הטוויטר שלי לצד שלישי אני אודה לו.

22 תגובות בנושא “נוקיה N900 – לא בדיוק טלפון”

  1. מספר הערות / הארות:
    * לחיוג מקוצר יצרתי קיצורי דרך על אחד משולחנות העבודה
    * לגיבוי: Mount והעתקה של כל ה-Filesystem. אני מתכוון לנסות Unison או rsync
    * לגבי פודקסטים: Pannuci יכול להמשיך פודקסים מ-gPodder

    1. הקיצור על הדסקטופ מעלה דף קשר שלם, לכל הפחות שואל אם אני רוצה לצלצל או לסמס, אבל ברוב המקרים (אצלי) הוא מציע גם טלפון נייד וגם בבית, IM, סקייפ צ'ט, סקייפ קולי ושאר אופציות. חיוג מקוצר אומר לחיצה ארוכה על כפתור ונגמר. כשעוברים לטלפון מקבלים קודם כל לוג שיחות (לרוב לא מה שחיפשתי), ולחיצה נוספת נותנת את לוח המספרים, שם לחיצה ארוכה מחייגת לתא הקולי – אבל לא ניתן לתכנת את שאר הספרות. לא ברור לי למה. כמו שאמרתי, לא שכרו שם Tap counter.

      גיבוי – יש שם כלי גיבוי שלפי הבנתי זורק גיבוי "מספיק טוב" על המחיצה של ה-FAT, משם אפשר לגבות את זה בכל מני דרכים יצירתיות. (שוב, אני מניח שבויקי יש עוד הרבה מידע על זה, עוד לא הספקתי להכנס לתוכו)

      פודקאסטים – באמת התקנתי את פאנוצ'י וראיתי שהוא טוען ליכולת הזו אבל לא חפרתי הלאה. אני מבין אם כך שאפשר להגיד לפודר איזה נגן להריץ? יופי, נלך לחפש.

      מישהו הצליח להבין למה טוב משדר ה-FM?

      1. עברית אפשר לצרוב ב-150-300 ש"ח וגם לא חייבים, ותשלומים אפשר לעשות כשאתה רוכש בכרטיס אשראי. לעומת זאת הקניה בארץ 1000-1500 ש"ח יותר. אין לזה הצדקה.

        1. הי עירא
          תוכל לספר מהיכן רכשת? (לינק לחנות)
          איך הסתדרת בנושא המשלוח (UPS USPS FEDEX ETC) וכמה מעמ ו\או מכס שילמת ?

          תודה

  2. לגבי המיקרו – זה התקן כיום. הוא יחסית חדש, אז עוד לא כל המכשירים עברו אליו (האנדרואיד שלי עדיין מיני, למשל), אבל כמעט כל המכשירים החדשים, כולל ציוד היקפי (אוזניות bluetooth) הם מיקרו. אין מה לבוא לנוקיה בטענות פה, אפילו להיפך.

    שחר

  3. שחר, זו הפעם השניה שנתקלתי בשקע כזה. אני מקווה שהוא לא עדין מדי וישחק מהר מדי. כל המטענים והכבלים הרגילים בחנויות עדיין עובדים עם USB מלא או מיני, עוד לא ראיתי משהו במחירים שפויים למיקרו, משמע שזה עדיין לא התקן החדש…

  4. מחבר המיני הוצא מהתקן. כבר בתקן USB2 הוציאו המלצה להמנע משימוש בו.
    USB3 כולל רק את המחבר הרגיל ואת מחבר המיקרו. מה שיש בחנויות זה after market
    זה בדרך כלל גורלו של דור אמצע. דוגמה נוספת הנה כרטיסי זכרון CF. היו 3 גדלים רגיל, מיני, ומיקרו. נשארו רק הרגיל והמיקרו.

  5. תוכל לקרוא לזה סטאנדארט דה יורה, אבל מיני USB הוא עדיין תקן דה-פאקטו בשוק ובמיקרו לא נתקלתי.

    בואו נפשט את הענין – יש לי רק כבל דאטה אחד שקיבלתי עם המכשיר. למישהו יש המלצה איפה לקנות עוד אחד במחיר נורמאלי של 10-20 ש"ח ולא 60 ש"ח ומעלה למקורי של נוקיה?

  6. עדכונצ'יק לגבי מחירים – הרגע עברתי שוב באותו דוכן דינמיקה. מטען לאוטו עולה רק 25 ש"ח ואילו כבל מיקרו USB יש רק מ-80 ש"ח, מוזר לאללה.

    באותה ההזדמנות קניתי עוד מגיני מסך לי ולידיד, מסתבר שהרווחתי בטעות עם שלושה שקפים בחבילה הקודמת, אמורים להיות רק שניים (עדיין זה מוצר מעולה ב-15 ש"ח לשקף, בוודאי יותר טוב מכאלו שראיתי שעולים פי 4-8). ולבסוף קניתי גם מחזיק מכוער לרכב (מכוער כי הוא גנרי ומתאים גם למכשירים בעובי 4 ס"מ) – 89 ש"ח. אפשר לשרוד את זה בכבוד. עכשיו יש לי גם ג'פס לנסיעות ארוכות למקומות נידחים. כמו שכתבתי כאן ההמלצה שלי היא על MapPero. הוא לא מחובר למידע פקקים כמו WAZE, והוראות הפניות המוקלטות שלו הן באיטלקית (אני מניח שאפשר להקליט חדשות, עוד לא חיפשתי), אבל הוא מוכן לקחת מפות מגוגל מאפס, גוגל לאטיטיוד או אופן-סטריטמאפ, אז הוא תומך בחיפוש רחובות בעברית(!). בונוס חשוב – הוא מאפשר לאגור מראש את כל מפות הדרכים ב-CACHE ולפטור אתכם מלהשאר מחוברים ברשת הדאטה כל הזמן, כך שאם קבעתם מסלול והורדתם מפות על WIFI לפני שיצאתם לאוטו, אז בכלל הניווט בחינם 🙂

    1. אם עיתותיך בידיך, ל-dealextreme.com יש כבלי מיקרו USB במשהו כמו 20 שקלים. קניתי וזה עובד. עד כמה שהמוצרים שם לא איכותיים, איך אפשר כבר להרוס כמה חוטי נחושת?

  7. פתרון שפעם עבד לי עם משדר FM מהאייפוד של חבר בנסיעה לאילת: פשוט להסיר את האנטנה מהרכב. זה טוב, כמובן, רק במידה ואתה לא מתכוון להקשיב לשידורי רדיו.

  8. א. האנטנה פנימית, ואנחנו לא מתכוונים לפרק את הרדיו.
    ב. אם מנתקים את האנטנה, מאיפה הרדיו יקלוט את הטלפון?

    1. א. זו בעיה, אבל אולי קוראים אחרים יהנו מהעצה.
      ב. עובדה שזה עבד, וזה עבד טוב. אני מניח שהחיווט מהרדיו ל(אין־)אנטה הספיק כדי לקלוט את האייפון אבל לא כדי לקלוט את שידורי שלל התחנות שבדרך.

      1. באיחור, אבל מהניסיון שלי (בעיקר עם מכשירי קשר צבאיים) – מה שאמיר אומר נכון, אפשר לקלוט בלי אנטנה בטווחים קצרים.

  9. עוד כמה מן החסרונות של המכשיר:
    -הרמקול הפנימי שלו לא ממש איכותי בזמן נסיעה מבחינת העוצמה.
    -שליחת מסרונים משולבי עברית ואנגלית מתקבלת בטלפונים אחרים בצורה לא ברורה מבחינת סדר התווים.
    -סנכרון המכשיר מול דיבוריות BT קבועות לרכב למשל של חברת bury אבל לא רק, גם כאלה המובנות ברכבי יוקרה (לגבי האחרונים, למחבר ההודעה יש כאלה אבל רק בתור דגמים לאספנות…) של אנשי קשר היא צרה צרורה בגלל באג. ניסיון להתקין פתרונות שהוצעו ברשת לא עזר. הסנכרון של אנשי הקשר פשוט לא מצליח כך שרשימת שיחות יוצאות/נכנסות ואנשי קשר אינן עוברות לדיבורית לרכב. יש רעיונות?
    לפחות לאחרונה פתרו הבעיה של שיוך רינגטון נפרד לכל איש קשר. סה"כ הגמישות של המכשיר מעולה והאפשרויות חביבות אבל זה רחוק מלהיות ידידותי ופשוט בעיקר שמדובר בפונקציות פשוטות, מצד שני אתגר טכנולוגי שעדיין לא שבר אותי.

  10. קוד פתוח הוא גישה לקוד + קהילה.
    אני לא יודע עד כמה ערה הקהילה לנוקיה.

    אני יכול לדווח שאני מאוד מאוד נהנה מאנדרויד 2.2 על ה G1 (שאפילו ל 2.0 היצרן לא שידרג מעולם). ואם לא היתה קהילה מאוד פעילה, אין שום סיכוי שהייתי עושה את העבודה הדרושה ליצר חבילה עובדת (עשרות של תת-חבילות, אפליקציות ומאות תיקונים קטנים) בעצמי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *