חדשות טובות (פוסט לאיזון הקארמה)

טוב, מודה, לא הכל רע בעולם. במקביל לפוסט הקודם החלטתי לאסוף גם חדשות טובות וקטעים שמחים.

הנה הודי שחושב שיש לו המצאה (רווחית!) נגד שחיתות. אני מחזיק לו אצבעות.

בנושאי פרטיות וביומטרי – החדשות על דעיכתו של המאגר הבריטי מגיעות עד הלוס-אנג'לס טיימז, יש סיכוי שהמערכת תזרק לפח בקרוב. המפלגה השמרנית אפילו הבטיחה במוצהר שתבטל אותו אם תעלה לשלטון בבחירות הקרובות (כחצי שנה).

בנושאי סביבה – ×’'יימס ראנדי חושב ששינוי האקלים מעשה אדם ×–×” קשקוש. אני כבר הבנתי שאני אגנוסטי בנושא, אבל מעדיף לעשות כמה דברים שונה בחיים שלי (אפילו אם ×–×” רק להרגשתי הטובה).

אובמה מבטל את צו איסור פרסום תמונות של ארונות מתי מלחמה שהררגיז לוחמי חירות ביטוי ועיתונות כבר 18 שנה. חופש מידע בחדשות אחרות: ויוק קונדרה, האיש שנתן את הדאטה שאובמה הבטיח, זוכה לכבוד בעתונות המקצועית. האם מיקי איתן יצליח לארגן לנו איזה תואם קונדרה? לצערי אני חושב שיש כוחות שלא יתנו לזה לקרות, בינתיים…

עורכי דין מראים סימני אנושיות, ראו סעיף 9 בפטנט ×”×–×” (תודה GBY). בחדשות מרנינות אחרות – מיקרוסופט נמצאה אשמה בהפרת פטנט וחוטפת קנס של כמעט 300 מליון דולארצ'ים לטובת חברה קנדית. יש איזון בטבע 🙂

הדרך הטובה ביותר ללמוד משהו היא ללמד אותו לכלבה שלך, למשל פיסיקת קוונטום.

נמצאה כותרת השער של אושוויץ, נראה שהגנבים, שנשכרו ע"י אספן פסיכי, השקיעו הרבה עבודה משחררת בשחרור כותרת הברזל עד כדי שהם התעייפו והשאירו אותה ביער שליד, חמישה נעצרו, המשטרה הפולנית לא משחררת.

יוצא סרט חדש של טרי גיליאם והוא נראה מ-ד-ה-י-ם.

כרמל כתבה אתמול את המילים האחרונות של עבודת הדוקטורט שלה. כששאלתי אותה מה הן היו, היא ענתה שהיא ציינה שלדעתה זו מבין העבודות האחרונות בנושא תרבות אינטרנטית שמוגשת בטכנולוגיה מודפסת. אני חושב שהיא נאיבית, הנייר איתנו לעוד כמה שנים ארוכות וטובות, ואז נעבור למדיה יותר ידידותית לסביבה. טוסטים למשל.

גיא, כפיצוי על עמרם מצנע, הנה מישהו שתוכל להזדהות איתו.

גוגל עצרו רגע להגדיר מה תואר השם "פתוח" אומר בעיניהם. המכתב ארוך ונשפך בו יותר מדי מלל של טפיחה עצמית על השכם, אני חושב שהם לא עומדים לגמרי בסטנדרטים של עצמם, והייתי רוצה קצת פירוט בדברים שהם דילגו עליהם, אבל ככלל זו יציאה במקום, אני אשמח אם עוד חברות יעשו מאמצים פעם לשחרר במקום לשמור בבטן, ושיאמצו תפיסות כמו שגוגל מאתגרת את עצמה.

השגתי כרטיסים לאווטר ועוד שעות ספורות אצפה בו. החדשות הטובות הן שלישה אהבה אותו, בניגוד לכל האכזבות מהסיפור שמצוטטות במקומות אחרים, היא אומרת שיש עלילה. לא קראתי מעבר לשורה האדומה שמזהירה מספויילרים 🙂

TED פירסמו את הדוברים בכנס 2010, פרופסור דניאל כהנמן פותח את הכנס וזיי פראנק חותם אותו. באמצע הרבה אנשים מעניינים והסקאלה היהודית נמתחת בין בנואה מנדלברוט ושרה סילברמן. הממ…

זוג כירופראקטים יצאו לחקור סופסוף באופן מדעי אמפירי את התורה המפוברקת שלהם וגילו שאין שום ראיה שהתאוריה עליה מתבססת תורת הכירופראקטיקה עובדת בשטח. במילים אחרות, מגדל הקלפים בן 114 השנים מתמוטט אולי באופן סופי אם רק נגרום למדיה לכתוב על זה יותר! זה ימכור עיתונים? אני מקווה, אבל האם זה ימשיך בדומינו? אני רוצה הומאופתים ומדקרים שילכו לחקור את עצמם ויודו במסקנות שהקהילה המדעית כבר טוענת מזמן. אני רוצה גם שקוראים בכפות ידיים יצאו לנו מהוורידים במקום להתלבש בגלימה מודרנית הזויה.

עוד בחדשות שקרי בריאות, נחשפו מסמכים שמראים שאבי תנועת המתנגדים לחיסונים אנדרו וייקפילד שיקר וסילף מחקר כדי לקדם חיסון מתחרה שעליו רשם פטנט. אני תוהה אם זה יזיז למישהו בתוך תנועת ההתנגדות, אבל לצערי אני חושש שלא. לידיעת הקוראים הקבועים של "אמת אחרת". בועה אחרת שממשיכה להתמוסס במחקרים היא זו של חשיבות חלב אם לתינוקות.

בחדשות בריאות טובות, הארייט "סקפדוק" הול, מכוכבות הבלוג "רפואה מדעית", קיבלה טור במגזין של אופרה. כן, אותה אופרה שמוכרת את "הסוד" ותומכת במתנגדי החיסונים, מכניסה סקפטית מקצועית לכתוב את טור הרפואה אצלה במגאזין. רוחות מעניינות נושבות?

הבן של החברה שלי שומע באדיקות את הפודקסטים של רן לוי והתלהב מהרעיון של הפרפטואום מובילה, וחשב על רעיונות איך להמציא אחת מופרכת משלו בשביל הצחוקים. הוא חשב שזו היתה אופנה היסטורית אבל הפניתי את תשומת ליבו שיש עדיין נודניקים שמנסים להשלות את עצמם או את הציבור, בכותרות כרגע חברת סטוארן האירית שבדיוק מושכת אש לטכנולוגיה שהם מפתחים לאיטם כמה שנים. בתמונות והסרטים שהם מפרסמים יש סוללה מחוברת למתקן שלהם. לא ברור על מי הם חושבים שיצליחו לעבוד, לא ברור מה לקח להם כ"כ הרבה זמן, ומתי יתנו כבר למדען אמיתי לפרק אחת מהמכונות ולהראות להם איפה קבור הכלב.

מאוכזבי המהירות של פיירפוקס גילו שלחלקם הבעיה היתה באג שהם התקינו בעצמם. עד שיתוקן התוסף המצוין פיירבאג כדאי לכבות אותו כי הוא מפריע למנגנון ה-JIT. נסו ותהנו.

ואחרון חביב, אורגזמה למוח (תרתי משמע) של אוטודידאקט כמוני, האוניברסיטה העברית מעלה לרשת המון קורסים מעניינים, ואתמול אהובתי דגה לי משם קורס מענין של עידן שגב, מהמוחות הטובים ביותר שלנו בתחום המוח. הקורס מיועד לאנשי מדעי הרוח והולך את כל הדרך הארוכה ממבנה התאים והסינפסות, דרך זכרון, רגשות, חלומות, מחלות נוירולוגיות ועד למטא-קוגניציה ופילוסופיה. הקורס נקרא "מסינפסות לרצון חופשי" וההרצאות מועלות כל שבוע לאורך הסמסטר, בינתיים כבר הועלו 9 ההרצאות הראשונות, מתוך 15 המתוכננות, כל אחת 75-90 דקות. הנה אתר הקורס (שאמורות להיות שם גם מצגות אבל לא מצאתי). את הקורס מעביר ברובו פרופסור שגב אבל מרצים אורחים כמו אלי נלקן, אילון ועדיה ואחרים משלימים על נושאים ספציפיים כמו מוסיקה, ראיה ונישות מעניינות אחרות. במרכז ספרא למדעי המוח הנבנה בקמפוס מבקרים מומחים עולמיים ומעבירים סמינרים, וכך אחת מההרצאות בקורס תועבר ע"י תומאסו פוג'יו מ-MIT בנושא למידה במוחות ובמחשבים, ועודן גם מפנה את התלמידים לצילומים של אירועים אחרים מעניינים של המרכז, למשל ביוטיוב אפשר למצוא את הדיון של ריי קורצוייל והנשיא פרס מלפני חודשיים, מתוך איזה כנס אקדמי בנוירוליגיה, או אירוע מוחי אחר.

אם 20+ שעות של הרצאות נראה לכם מינון גבוה, קחו טעימה של שעה, פרופ' שגב סוקר את האנקדוטות הכי נגישות ומעוררות סקרנות לקהל הרחב בהרצאת הסיכום של כנס צ'ייס באו"פ ממרץ השנה. מאוד מומלץ. אני אוסף עוד אנקדוטות מוח ביוטיוב, ועד מקורות של מה שמענין אותי בעמוד הזה בבלוג.

18 תגובות בנושא “חדשות טובות (פוסט לאיזון הקארמה)”

    1. החבר הכי טוב שלי אחרי גוגל, זה התוסף בפייקפוקס שמשחזר את כל 178 הטאבים אחרי שהוא קורס.

      למעשה עכשיו אני רק צריך משהו שימנע מאייטמים בגוגל רידר להסתמן כקרואים אחרי שלושים יום ואני אהיה מאושר!

  1. איך בדיוק הזכיה של i4i בערעור של מיקרוסוםט היא דבר טוב? זה בסך הכל מחזק את המודל של פטנטים על תוכנה – מודל שאנחנו מתנגדים לו.

    1. אני חושב שמה שעירא התכוון כאן זה, שפטנטים על תוכנה פוגעים גם במי שמנסה לנצל אותם לטובתו, אז שירדו מהסיפור כולם וחסל.

    2. זה לא מחזק את המודל של פטנטים על תוכנה. מה שזה עושה זה להעמיד בעיני הציבור את מיקרוסופט בעמדה של גולית מול דוד קטן מקנדה, ואולי גורם לאנשים להבין שפטנטים בכלל ושל תוכנה בפרט, הפכו לנשק בהתקפות משפטיות מכוונות במקום להיות כלי הגנה מפני התקפות כאלו.

  2. זה לא קשור לנייר. זה קשור לזה שאי אפשר לייצג צורות מדיה חדשות על נייר. זה כמו להדגים קטעים מתוכניות טלוויזיה על עיתון. הנייר לא ייעלם, אבל מתוך הבנה יותר טובה של מדיה, עבודה על בלוגים תוגש בצורת אתר/בלוג ולא כספר מודפס שאי אפשר להראות בו איך נראה בלוג שלם בכלל.

  3. כרמל, אז למה בעצם ניר? לא הוספת נספח אינטראקטיבי? לא סרטון הדגמות תכלס?

    אגב דוקטורטים-על-תרבות-אינטרנט-שלא-מודפסים-על-ניר, השבוע נשפך אלי הלינק הזה מאמצעי תקשורת כלשהוא, לא יודע אם טוויטר או מייל, אולי אפילו ממך: http://www.sociothink.com

  4. וואו.. אתה לא מפסיק להפתיע, הא?
    אחלה פוסט!
    גם זה ש"הקדשת" לי (שלמה ארצי, הא?! מעולה!), גם הסרט החדש של טרי גיליאם שנראה נפלא (מתי הוא אמור לצאת לאקרנים?), וכל ההרצאות האלה. הוספתי גם את רן לוי, בהמלצתה של אהובתך, ואני ממש נהנה מכל רגע. הוא הוסף למועדפים שלי. נראה לי שאני אצטרך להגיע לזה בשלב כלשהו, רק לא בתקופה הקרובה, בה המבחנים וכל העבודות להגשה עומדים לעשות בי שמות…

    וד"א – לגבי העבודה של כרמל ובעיית הנייר – אני מזדהה.
    בניגוד לרוב חבריי ללימודים, אני מעדיף את קבצי המצגות של הקורס, את הסילבוס ואת רוב המאמרים שאני זקוק להם כדרישות הקורס על חוברות נייר שעליהן מודפסות המצגות, ולפחות זה חוסך ממני את השימוש בנייר. אני מאוד מרוצה מהעניין הזה.

    הבעיה עם "רופין" היא, שהמוסד עוד לא ממש החליט מה הוא רוצה להיות כשיהיה גדול. מחד, הם טוענים להפיכתו של המוסד ל"מוסד ירוק", והמפלגה הירוקה גם זכתה שם בבחירות האחרונות לאגודה, ברוב גדול. הם מנסים גם להזרים תחבורה ציבורית לאיזור "רופין" כדי להקטין את תנועת כלי הרכב (כרגע אין ממש ברירה – אין אף אוטובוס שמגיע ל"רופין" עצמו). כמו כן, כבר מס' שנים שהמוסד מקדם קורס של תעשייה ירוקה, המקבל 2-3 נקודות זכות בסופו, כאשר הקורס כולל הרצאות רבות של גדולי ה"ירוקים" בארץ, ממפעלים ועד ארגוני "מגמה ירוקה" למיניהם. הסטודנטים אף מסיירים בחירייה, ולומדים על תהליכי המחזור.

    מאידך, כל זה טוב ויפה, אבל עדיין יש 2 בעיות ב"רופין", שתיהן נוגעות לנייר:
    1. כל יום שלישי האגודה מקיימת משהו כיפי עבור הסטודנטים בצהרי היום, בין 13:00-15:00. באירועים מסוג זה, האגודה "מפמפמת" ומשווקת את עצמה על גבי פלאיירים, העשויים נייר רגיל או כרומו. רוב הניירות האלה, מטבעם – נזרקים לפח. לא בדיוק "ירוק"..
    2. דבר שני – העבודות להגשה. כל העבודות, למעט תרגילים בקורסי מחשבים, מוגשים על נייר מודפס, ואני מציין גם את התרגילים המוגשים מדי שבוע לקורסים שונים, ושאינם מצריכים הדפסה כזו בהכרח. הייתי מצפה מ"רופין", שכמוסד ירוק, יאפשר לשלוח מיילים עם התרגילים המוגשים, כפי שהמרצים מעלים את התרגילים לאתר ושולחים מיילים לסטודנטים.
    בשנה הראשונה שלי, מרצה אחד אף הגדיל לעשות (וחבל שהמוסד לא הצטרף ליוזמתו), וחתם את המיילים שלו בבקשה מפורשת שלא להדפיס את מה שהוא שולח, וזה יפה ומכובד בעיניי. אז נכון – לא לכולם יש לפטופים. אבל לפחות לאפשר צמצום של תופעת ההדפסות הרבות – אלה דברים שהייתי מצפה ממוסד המכריז על עצמו כירוק. אחרת למושג "ירוק" אין שום אחיזה במציאות, וזו זריית חול בעיני ציבור הסטודנטים שמעוניינים ללמוד במקום, דווקא בגלל היותו ירוק.

    1. נייר מבוזבז זו אכן שטות, לפחות אם אפשר היה למחזר אותו יותר בקלות. אבל אני חושב שהרבה יותר גרוע שאתה חייב לנהוג כל יום לימודים בפרייבט מראשון עד רופין…

  5. אופס, תיקון! מה שאות אחת יכולה לגרום…

    כתבתי שהחוג של שגב מיועד לאנשים ממדעי המוח, התכוונתי מדעי הרוח. למעשה גם החברה. בקיצור, זה יכול להיות מענין לכולם!

  6. עוד כמה קישורים מעניינים בנושא המוח:

    1. הרצאה מדהימה של הנרי מרקרם אשר עמל יחד עם עידן שגב על בניית המוח האנושי הממוחשב הראשון בהסטוריה, מומלץ מאד לצפות בהרצאה על גבי מסך מלא, לחיצה על כפתור ההגדלה תחת חלון הוידאו, כמו כן עקב הטעינה האיטית ועל מנת למנוע הפסקות של הסרט מומלץ ללחוץ "Pause" ולאפשר לסרט להיטען למשך 5-10 דקות לפני שמתחילים להריץ, באמת שווה כל רגע:
    http://ditwww.epfl.ch/cgi-perl/EPFLTV/home.pl?page=start_video&lang=2&connected=0&id=365&video_type=10&win_close=0

    2. עידן שגב, "המוח האמנותי"
    http://switch5.castup.net/frames/huji/20061112_HUJI_PPT/Main.asp?Lang=HE

    3. קובץ שמע מרתק (MP3) בנושא הפרוייקט, המאמר מוקרא ע"י תוכנת מחשב (TTS) לחיצה ימנית על הקישור, "שמור בשם…"

    חלק א'
    http://sites.google.com/site/highqualitytts/Home/files/BBP_Part_1.mp3

    חלק ב'
    http://sites.google.com/site/highqualitytts/Home/files/BBP_Part_2.mp3

    ולמי שמעדיף לקרוא את המאמר כטקסט, המקור נמצא כאן:
    http://seedmagazine.com/content/article/out_of_the_blue

    4. "מסע מודרני אל נבכי המוח", מסמך PDF מרתק, לחיצה ימנית, ”שמירה בשם”:
    http://www.odyssey.org.il/pdf/עידן%20שגב-מסע%20מודרני%20אל%20נבכי%20המוח.pdf

    5. "הפרויקט לפיצוח סודות המוח":
    http://www.themedical.co.il/Article.aspx?itemID=1868

    6. תחום נוסף שיש לו קשר הדוק לנושא, הסינגולריות קרובה:
    http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=1065939

    אחלה קישורים.

  7. שמע, מדובר בנושא מדהים, האמת שאני לא מסוגל לחשוב על נושא יותר מרתק מזה, בעיקר כשברור לי שבשלב מסויים הדבר יוביל ליצירת בינה מלאכותית אמיתית עם כל המשמעויות של זה (ראה הסינגולריות).

    על כמה מהקישורים הספקת לעבור? לא ירד לי האסימון, איך הנושא קשור למאגרים ביומטריים?

  8. אני מבין שאתה לא קורא קבוע פה. דיברתי לא פעם על הסינגולריות, למרות שאולי לא מספיק שפכתי את דעתי ומחשבותיי לבלוג. האמת שקצת חיכיתי שיחזור חברי הטוב שי מקליפורניה, אחרי שבילה קיץ שלם ב"קייטנת הסינגולאריטי" של קורצווייל במופט פילד, קליפורניה. הוא חזר, אבל אני לא התפניתי לכתוב שוב על הנושא, בעוד אני מעוך בין מעט עבודה, הרבה חיפושי עבודה, קצת רדיפה אחרי חובות (אבודים ברובם), קצת אקטיביזם נגד הביומטרי (בעיקר כתיבה ועדכון), למידה של המון נושאים לצורך כל הנ"ל ועד סתם בשביל הסקרנות, לראות מדי פעם חברים (לעיתים רחוקות מדי) ונסיון למצוא לפעמים זמן לשקט ואהבה…

    אז לא, על הקישורים עוד לא עברתי, רק ציינתי שהם יהיו חומר ממכר וממלא חושים יותר חיובי ומעניין מאשר מלחמות קיחוטיות בשלטון המסוכן שלנו. איך זה עוד קשור? ובכן, אני מאמין שהסינגולאריטי כבר מזמן מסביבינו במובן שרוב הטכנולוגיה כבר מזמן נראית לרוב האנשים כמו קסם שאין להם סיכוי להבין. קורצווייל מגדיר את זה בתור השלב שבו טכנולוגיה וידע עוברים את היכולת שלנו לעקוב אחרי השינויים והמשמעויות שלהם, סוזן בלקמור קוראת לזה "המשכפל השלישי" ומצליחה להפחיד את עצמה. עוד לפני שיצרנו AGI, אנחנו כבר מצליחים להגיע למצבים שבהם אנחנו מיישמים טכנולוגיות מהר מדי לפני שנבין את ההשלכות, במיוחד ח"כים שרצים להקים ולהשקיע במערכות מסוכנות ומוגזמות שלא עושות את מה שהם חושבים שהן עושות.

    אני לא אתפלא אם חלק מהדחף שבגללו המאגר הזה מוקם הוא פחד מסינגולאריטי של מכונות בעלות מודעות או מסתם טרור, או מהצורך העתידי להקים ממשל צבאי במקרה שנדידת פליטי אקלים מאפריקה דרכינו תגרום לפריצת מלחמות באיזור, וכל מני תרחישים מפחידים שיכולים להעלות האנשים המתוחים במשרד הבטחון, הלוט"ר וכולי. עידן שגב רומז על זה בעצמו לא פעם, כשהוא מדבר על עתיד מרתק, מרגש אבל מפחיד למדי.

  9. דרך אגב ההרצאות של כנס הסינגולריות 2009 ("Singularity Summit 2009") כבר זמינות באינטרנט וניתן להגיע אליהן בקלות דרך חיפוש בגוגל, הן כוללות בין היתר 2 הרצאות של ריי קורצוויל, אבל לדעתי הוא דיי ממחזר את עצמו וחוזר על אותם דברים שוב ושוב בכל הרצאה, שמעת הרצאה אחת שמעת את כולן. לצערי הוא כמעט לא מחדש וחבל, כי דווקא בנושא כזה היית מצפה לשמוע על יותר ויותר התפתחויות בכל שנה שעוברת, אם ההרצאות שלו הן מדד כלשהו להתפתחות הטכנולוגית אז נראה שהסינגולריות לעולם לא תגיע.

    (אבל ברור לי שהיא כן, ופחות או יותר על פי לוח הזמנים שהוא קבע)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *