אמא שלי בדיוק מחפשת שם לאולם האירועים החדש שהעסק שלה מקים. אחת ההצעות שעלו היא "שבע". מספר ראשוני יפה שמתקשר להמון דברים חיוביים, אולי גם לשבע הברכות שבחתונה היהודית, ומצד שני יהיה חביב לדמיין את הדיאלוג הבא חוזר על עצמו…
– "אז איפה אתם מתחתנים?"
– "החתונה תהיה בשבע"
– "לא שאלתי מתי, שאלתי איפה"
– "אהה.. החופה בשמונה וחצי, אבל החתונה בשבע…"
מוסד התוכנה החופשית פועל בשוק האמריקני לא מעט ולכן בחרו להתקיף במילים נוצריות את שבעת החטאים של התוכנה הקניינית (המקבילים לשבעת החטאים בנצרות) לכבוד צאת "חלונות 7".
"חלונות שבע(ת החטאים)" הוא האתר שנוצר לקמפיין. כנגד שבעה חטאי מיקרוסופט חלזונות 7 דיברה התוכנה החופשית ואילו הם: הרעלת מערכת החינוך, הפלישה לפרטיות, התנהגות מונופוליסטית, נעילה-לספק (תקנים קנייניים), ניצול לרעה ועיוות תקנים פתוחים, DRM, איום על בטחונם האישי ופרטיותם של המשתמשים.
תגובתי לרעיון – שבעה חטאי הFSF:
- אני לא מת על הרעיון שה־FSF הופך מארגון שבעד חופש ונלחם בקונספטים (למשל נז"ק דיגיטלי באשר הוא) מתחיל להלחם במוצרים ספציפיים. זה גורם לכל העסק להראות כאילו תוכנה חופשית זה נגד מיקרוסופט באופן אישי, וזה קונטראפרודוקטיבי.
- העמוד דינאמי בצורה שלא מאפשרת ללנקג' לטיעונים על סעיף ספציפי. "מידע נוסף" מופיע בחלון מרחף.
- את אותם הטיעונים אפשר היה להריץ נגד אפל, אז למה חוסר האיזון?
- את המכתב הם שלחו ל499 מתוך חברות "פורצ'ון 500", כי הם חשבו ש"מיקרוסופט לא תקשיב". זו שטות לייצר ככה איש קש בכח, מחליש את הטיעונים, מה גם שבמיקרוסופט מריצים מערכות הפעלה פתוחות ועושים די הרבה כדי למצוא חן בעיני הקהילה בשנים האחרונות, צריך לנצל את רצונם הטוב במקום להתקיף את טבעם המסורתי.
- אני ידעתי שסטולמן בכלל אתאיסט… מה אלו הדיבורים הנוצריים האלו?
- הם משתמשים באתר ל"סחיטה" של תרומות – כל $25 שתשלחו להם יממנו עוד 50 מכתבים לארגונים שונים. אני לא סובל שמתנים את פעולות הארגון בצורה כזו, זו מין סחיטה רגשית-פולנית שמקומה לא יאה כאן.
- האתר כולו מוגש כשירות לציבור תחת רשיון לא חופשי שאוסר על יצירות נגזרות. מה הדפק?!
מעבר לתלונות על הקמפיין הזה אז אני חוזר לאתר האם, עדיין מתנוסס שם סטיבן פריי, איש יקר ונהדר שנואם שם למען חופש התוכנה אבל בחייו הפרטיים הוא מעריץ של אפל כמעט כמו ידידו הטוב דאגלס אדמס ז"ל. איה יושב הראש? המצחיק הוא שפריי מקדם שם הפצת גנו/לינוקס קדושה יותר מהאפיפיות (האתר טוען שאפילו דביאן לא חופשית מספיק, אבל זה בסדר, כי גם דביאן האשימו את המוסד באי-חופש על רשיון GFDL. עכשיו כולם פיטים, ואין אף אחד מושלם.
במילים אחרות – המטרה ראויה, אבל הדרך צולעת. אני לא אוהב את מה שעיני קוראות. בצורה הזו הרי השתלטו לפני 20 שנה על גרינפיס אנשים שמטרותיהם יותר אנטי-ממסדיות ואנטי חברות מאשר פרו-סביבה ואדם, והארגון ההוא הפך לדי לא אמין בעיני. אני לא עקבתי אחרי התנהלות תוככי ה־FSF מעולם, האם מישהו יודע מה קרה לשורות המוסד לתוכנה חופשית בשנים האחרונות?
גם אפל היוו מטרה בעבר, ולא פעם אחת, דוגמא:
http://mobile.slashdot.org/article.pl?sid=08/07/26/1827208
אוי, איכס, זה באמת איום ונורא 🙁 לא הכרתי את הסיפור…
ליד בית שאן יש מושב שקוראים לו "רחוב". עכשיו תחשוב על הדיאלוג הנפוץ.
אני עדיין מחייך מאז שסיפרת לי את הסיפור מאחורי שמו של "רחוב סומסום" לידי באבן יהודה 🙂
יתכן כי הארגון מתחיל להרגיש שהוא התייתר.
כתבות כאלו גורמות לי באופן אישי לדה מורליזציה לגבי "יכולות הקוד הפתוח"
קרי "מערכות פתוחות , אידיאולוגיה וקהילה" וחבל.
אולי כאן המקום לישם את שתיקה שווה זהב.
אולי הבעיה היא, כמו שאומר טים אוריילי, שרשיונות קוד פתוח כבר לא מגינים על חופש התוכנה כמו פעם, וכמו שאני חזרתי ואמרתי בבלוג הזה, חופש התוכנה הוא קונספט הרבה יותר רחב מרשיון קוד פתוח. למשל הזכרתי שם ניידות נתונים בעידן העננים, תחום שה־FSF נלחמים להגנתו אבל מעט מאוד, עליו כתבתי כאן.
אז הפואנטה היא שאין הרבה כוח ל"יכולות הקוד הפתוח" כשהקוד לא בידיים שלך, וחייבים להסתכל על התמונה הגדולה יותר של חופש התוכנה. כל מי שממשיך לדבר על "קהילת קוד פתוח" ממשיך להסתובב עם ראשו תקוע באדמה בלי להבין את המשמעויות היותר גדולות. הייתי מדגיש את זה יותר באוגוסט פנגווין אם היה לי זמן, אולי בפעם הבאה.
אז לא, שתיקה שווה לתחת. צריך לקום ולהלחם על מה שנכון, כי שתיקה פירושה להמשיך לחטוף ולהפרד מהפרטיות ויכולת התזוזה משרת לשרת ומשירות לשירות.