לפי הפוסט ×”×–×” של ×¨× ×ון, ×פשר ×”×™×” לחשוב לחשוב ש×× ×™ ×©×•× × ×ת ×”-N900 שלי. חלילה וחסה! כתבתי פוסט שסופר חלק ממעלותיו ו××™×–× ×ª×™ בפוסט שמציין ×ת מגרעותיו הקלות כדי להכין ×× ×©×™× ×œ×¦×™×¤×™×•×ª ×”× ×›×•× ×•×ª. מדובר בחומרה ×ž×¦×•×™× ×ª – שמע, מקמ"×©×™× (מודה, עוד ×œ× ×‘×“×§×ª×™ לעומק ×ת ×”-BT)\ מקלדת ומסך יפהפה שעובד ×ž×“×”×™× ×‘×›×œ זווית ×•×ª× ××™ ת×ורה. על כל ×לו יושבת מערכת הפעלה × ×”×“×¨×ª ומל×ת הפתעות טובות. כל מה שהפוסט ×”×§×•×“× ×¨×¦×” לומר שהמכשיר מ×וד מזמין לגיקי×, power users ו×פילו ×¡×ª× ×ž×ª×œ×”×‘×™×, ×בל מי שמחפש ×ת ×”×חידות של ×˜×œ×¤×•× ×™× ××—×¨×™× ×¦×¨×™×š ×œ×”× ×ž×™×š צפיות ×לו ×ו לחפש ×‘×ž×§×•× ×חר. בכל מקרה, ×× ×›×‘×¨ ×œ×§× ×•×ª × ×•×§×™×”, ×חרי ששיחקתי בעבר ×¢× 6820, 6880, E51 ו- E71 ×× ×™ חייב להודות שסימבי×ן מ×כזב מ×וד (×ו במילותיו של ×¨× ×ון: קקי קטן וירוק) ליד המיימו.
לצערי ×œ× ×”×™×” לי עוד זמן לשבת ×פילו בצורה יסודית על הויקי של מיימו ועל הפורומי×, כך ש×פילו עוד ×œ× ×¢×©×™×ª×™ SSH לתוך הטלפון, ועדיין, ×× ×™ ×ž× ×¦×œ ×ותו בהרבה צורות ×ž×’×•×•× ×•×ª, ×”×›×™×£ ×”×מיתי עוד ×œ× ×”×ª×—×™×œ, ×ין לי ספק.
עירא, לא רק למתלהבים. אשמח אם תאמר לי מה דעתך על הסקירה שכתבתי עליו בשבוע שעבר – http://tinyurl.com/2vpb2qr
לא יודע, הגעתי לדף ריק.
שוב – http://www.wisebuy.co.il/wiseguys_review.aspx?PcatID=500&PID=47004&CID=1952
'תודבר. אני מבקש שתחדל לנסות ליצור כאן לינקים לאתרך כפרסומת, ולכל הפחות תנסה לוודא שהם עובדים.
או, עכשיו זה עלה. כמה תיקונים:
1. זה לא הדגם היחידי שמריץ מיימו, היו עוד לפניו.
2. אפשר להריץ עליו את המערכת הבאה של נוקיה, מיגו, שתשלוט בסדרת ה-N החל מ-N9.
3. יש רדיו, לא הורדת אפליקציה מתאימה. אולי גם חיוג קולי, לא חיפשתי מספיק.
4. מגוון התוכנות אינו דל, אבל לא מתחרה באפפסטור, זה נכון. אתה לא חפרת באפשרויות להוספת מקורות התקנה נוספים.
5. אחרי כל זה נתת לו 8.9, אני לא מבין לפי מה אתה מודד.
כמו שכתבתי, מדובר במחשב לאפטופ מניאטורי שיודע גם לחייג שיחות, אני לא חושב שראוי בכלל לדרג אותו כסלולארי.
המכשיר נמכר כסלולרי בחנויות וכך בדקתי אותו, עבור המשתמש הנפוץ של מכשירים חכמים. הציון הוא סך הכל של הציונים בסעיפי המשנה. אם תקרא – בודאי תבין.
אני מוכן לשים כסף שמימו מיקו ומיגו יעברו כולם מהעולם תוך שנה.
מישהוא יכול להסביר לי למה יש מקום בשוק לעוד מערכת הפעלה ?
הרי היום מה שמודד הצלחה או כישלון הוא המיינדשייר של המפתחים, כי הטלפונים הם בעיקר פלטפורמות לאפליקציות. מספיק מסובך היום עם אפל ואנדרויד.
לא ברור לי איך נוקיה תוכל למשוך אליה מפתחים.
אני דווקא מהמר שנראה פלטפורמות נוספות (שכחת גם את webOS).
כיון שלאפל אפשר לפתח רק על אפל, וסימביאן זה איכסה, זה דווקא מקל יותר על אנשים ללכת על מערכות פתוחות, ואני בטוח שיקום בשלב כלשהוא החוכמולוג שידאג לתפור פריימוורק שיקל על פיתוח לאנדרואיד ומיגו במקביל, שהרי רב המשותף בהם על השונה. אם אתה עובד מול אותו GLIBC ורוב הקוד זהה, צריך רק לאחד (עם אבסטרקציה אם יש צורך) את הקריאות לתצוגה ול-API של הטלפון, אני חושב שבין מיגו ואנדרואיד יכול להיות שיתוף פעולה הדוק יום אחד.
עוד אינפו על הפלאטפורמות הפופולאריות והקלות או הקושי להכנס אליהן היה לי השבוע בבאז, אני לא מוצא את זה כרגע (חרא על גוגל)
אז הפתרון לריבוי פלטפורמות זה להחביא אותן בעזרת עוד שכבת תוכנה?
אז מה היתרון שבריבוי?
ואני לא שכחתי את WebOS, אני פשוט לא סופר אותה.
השאלה לא מה רצוי כעקרון (בתאוריה כמובן יותר פלטפורמות זה יותר עדיף), אלא מה מחזיק מיים בשוק תחרותי. ואני לא רואה איזה-שהוא יתרון תחרותי לעוד מערכת מבוססת לינוקס שיהיה מספיק משמעותי בכדי לבדל אותה מאנדרויד.
אני גם לא מבין מה היה השיקול של Nokia מלבד NIH.
הם יכולים לכתוב GUI משלהם מעל אנדרויד ע"מ לבדל את עצמם, והם יוכלו עדיין לגשת לספרית האפליקציות הענקית שכבר קיימת.
NIH לא מסביר את ההתנהגות. נכון שלנוקיה מאוד חשוב לקדם את QT שלהם (ומהסיבה הזו הם שכתבו את הממשק ב־QT במקום GTK שהיה במקור) במעבר ל־Maemo 5. אולם במעבר מ־Maemo ל־Meego הם החליפו חלק גדול מהתשתיות.
את QT שכ"כ חשוב להם, אפשר להריץ גם מעל אנדרואיד.
אני מניח שדבר נוסף שהיה חשוב להם הוא המנעות מהשליטב המוחלטת שיש לחברה מסויימת על פלטפורמת אנדרואיד. אני מניח שיש להם נסיון עם פלטפורמות פתוחות־לכאורה מהסוג הזה (סימביאן).
מה שהם עושים (בצירוף לינארו) מוריד את רף הכניסה לכל מיני מתחרים ומעודד השתתפות של המתחרים בעלויות הפיתוח.
אתה לא עובד מול אותו glibc. באנדרואיד יש libc נכה של גוגל.
יש בהחלט שיתוף פעולה בין מיגו ל"שאר עולם הלינוקס". דוגמה קטנה מהיום: http://www.olpcnews.com/laptops/xo-175/multi-touch_sugar_arm_xo_laptop.html
בשכבות הנמוכות יותר מתחיל שיתוף פעולה. אבל כאן זה רק למעבדי ARM:
http://www.linaro.org/
אכן, יש להם אולי איזה יתוש NIH מגרד, אבל מיגו, אמורה להיות גם לטאבלטים עד תחנות, ולא רק לניידים. אנדרואיד מכסה חלק מהטווח אבל לא את כולו. אולי יש עוד נושאים שאיני מודע להם. לא קראתי הרבה על מיגו ועל השאלה למה הוא נוצר ומתוחזק בעת שאנדרואיד שולט.
עד כאן שיקולים מסחריים מסוג אחד, אני מעדיף אישית שמבחינה אבולוציונית תהיה אופציה מול המונופולים של השוק, ואני אשמח שזה לא יהיה סימביאן, או הקקמייקה שמריצים סמסונג, ובטח שלא WinMo.
עובדתית, אנדרויד (במיוחד ג'ינג'רברד) יהיה על הרבה מאוד טבלטים עד לסוף השנה הנוכחית, וגם על כמה לפטופים מבוססי ARM שעומדים לצאת.
אפשר בהחלט לדון בשאלה האם אנדרויד מתאים לפלטפורמות הללו. אבל אין ספק שהוא הולך להיות עלייהם.
למשל לפטופים: Toshiba, Compaq, UFO
וטבלטים: LG, Archos, Dell, Acer, Lenovo ואני בטוח ששכחתי כמה
אני חושב שנוקיה איחרה את הרכבת בשנתיים שלוש.
WebOS מת ביחד עם Palm (מתי היה פעם אחרונה ש HP עשו תוכנה טובה?)
השאלה הגדולה היא מיקרוסופט. אם הייתם שואלים אותי לפני שלושה חודשים הייתי נותן להם סיכוי טוב לחדור. אחרי הפיאסקו של ה Kin – הבטחון שלי מתערער.
נדבר שוב עוד שנה?
דיון ב slashdot בנושא
http://mobile.slashdot.org/story/10/07/09/2141222/What-Nokia-Must-Do-To-Stay-Relevant-In-Mobile
מצאתי מקום שימכור לי את ה-N900 עם 1.5G דטה ויותר ממספיק שיחות ב-$2AU יותר לחודש ממה שאני משלם עד סוף אוגוסט על ה-E71.
הם אפילו פתחו טלפון חדש מהקופסא, הורידו את הפלסטיקים ונתנו לי לשחק איתו.
1. נראה מגושם וכבד מדי. גורם לי לחשוב שוב שאולי אני לא צריך מקלדת פיזית. אני חושש אכמו עם ה-Psion 5 שהיה לי לפני הרבה שנים – הוא פשוט יהיה גדול מדי ולא אקח אותו איתי לכל מקום.
2. הממשק היה מבלבל. גם אחרי כמה דקות איתו הוא לא הרגיש "טבעי".
(3. המסך מיד התמלא טביעות אצבעות, אני מנחש שמגן מסך נדבק יפתור את זה).
אבל הנקודה התחתונה בשבילי (לא יכולתי לבדוק כי לו היה לו SIM ולא היתה גישה ל-WiFi בחנות) – האם אפשר לקרוא את הבלוג שלך, Google Readers ו-Slashdot בצורה סבירה בו? מה עם כתיבת תגובות?
כרגע אני עם העיניים על ה-HTC Desire. הרשת היחידה שמציעה אותו באוסטרליה היא המקבילה האוסטראלית של פלאפון (בעצם כמו בזק ללא הפיצול) – לא הכי זולה (אבל עם הכיסוי הטוב ביותר). בינתיים אני מחכה לראות מתי אוכל לקנות אותו או משהו מקביל לו מבלי לשלשל כל כך הרבה כסף בבת אחת.
לא נוח בGR המלא, והגרסא הניידת לא גמישה, אבל יש לו קורא רססים פנימי דיפולטי וכמה אלטרנטיביים. את הבלוג שלי קורא יפה (עוד לא הוספתי את הדפדפן שלו לזיהוי אוטומטי של הדפדפן שלו), את סלאשדוט לא ניסיתי (מישהו עוד קורא אותם? שאפו!).
המכשיר, כמו שכתבתי, איננו מיינסטרים, הוא אפילו לא טלפון מוצלח (גליצ'ים בשמע שקרו לי לאחרונה ולא היו פעם, אבל אני חושב שאני יודע מה הבעיה). תחשוב עליו כמו לאפטופ קטנטן מריץ לינוקס שבמקרה מוציא שיחות.
אם אתה רוצה טלפון מיינסטרימי פונקציונאלי, אתה יכול ללכת על HTC או נקסוס1 או מה שבא לך.
לאור הטקסט הנ"ל, מה היתרון של הנוקיה לעומת דרויד או נקסוס 1?
שלושתם מריצים יוניקס כולשהוא, שלושתם קוד פתוח, שלושתם ניתנים לתכנות מחדש כמעט ללא מגבלות.
אבל האנדרוידים הם גם טלפונים טובים.
אז תזכיר לי למה נוקיה?
תודה, עזרתה לי לסיים את ההיתלבטות.
עמוס: בשמחה
שי: אנדרואיד זה לא דביאן (כן, אני יודע שאתה חושב שזה לא רציונאלי, אנחנו נצטרך להסכים לא להסכים)
אני יודע שאנדרויד זה לא דביאן.
מה שאני שואל (באמת שואל – אני לא יודע את התשובה) זה האם יש משהוא שאתה רוצה לעשות עם המכשיר בשנתיים הבאות שאתה יכול לעשות עם דביאן ולא יכול לעשות עם האנדרויד ? האם יש עניין פרקטי כלשהוא (פרקטי להבדיל מהרמה העקרונית פילוסופית) שבו לדביאן יש יתרון ?
לרצות לבצע apt-get זה כמובן לא נחשב – כי זה סתם פרט טכני – זה אמצעי ולא מטרה. השאלה היא האם יש מטרה פונקציונלית שעבורה עדיף הדביאן ?
מגוון החבילות, והידיעה שלאף קונגלומראט אין זרועות תמנון בתוך המערכת. חופש התוכנה.
כמו שאמרתי, אתה בטח תגדיר את זה כלא-רציונאלי 🙂
http://www.fsf.org/blogs/community/5-reasons-to-avoid-iphone-3g
איזה חבילות חסרות לך באנדרויד ? אתה יכול לתת דוגמא ?
הלינק הוא עיניין סגירת היתר של אפל – ושם אנחנו מסכימים.
אז אם ההערה לגבי זרועות התמנון בטלפון מתיחסת לאפל – אני מסכים.
אבל אם היא מתיחסת לגוגל ואנדרויד, אשמח לדוגמא.
ולעיניין חופש התוכנה – הרשיון של אנדרויד הוא פתוח (אפאצי). אז הבעיה היא שאפצי לא פתוח מספיק?
העובדה היא שלא כל מכשיר אנדרואיד הוא ADP1 הניתן לפריצה והחלפת רכיבי המערכת שבו לכאלו שקימפלת לבד ואתה יכול לסמוך עליהם. רשיון חופשי איננו יותר בהכרח מערכת חופשית. נכון שבמקרה של ה-N900 אנחנו לא מדברים על רמת חופש כמו של הפרי-ראנר (שבא גם עם תוכניות החומרה) אבל מדובר במוצר חביב למדי מבחינת רמות החופש שהוא נותן לך ישר מהקופסא.
דוגמא אחרת – אני יכול להריץ עליו גם מיגו או אנדרואיד. האם על האנדרואיד שלך יש לך מבחר מערכות ההפעלה הזה?
ומכיוון אחר – כמה קל להתקין או לשדרג את המערכת לכזו שנבנתה ע"י הקהילה לבדה ללא חתימה של גוגל? כמה קל להריץ שם מערכת שלא מחוברת לגוגל בטבור?
רוב רובם של מכשירי האנדרויד (כל ה HTC למשל, ה G1 ו ה Nexus One) לא דורשים חתימה דיגיטלית ל boot-loader ועל כן רובם יכולים להריץ מערכת שנבנתה מ – 0 ע"י הקהילה. נכון לא 100% מהמכשירים. אבל יותר מ 90%, ואף אחד לא מכריח אותך לקנות אחד מהמכשירים הסגורים.
ולא רק בתאוריה – גם בפועל לרוב רובם של המכשירים יש גרסאות מרובות של קושחה שנבנתה ע"י הקהילה. אני למשל עומד להתקין גרסה 2.2 של אנדרויד על ה G1 שלי, כאשר התמיכה הרישמית הסתיימה ב 1.6.
יש קהילות גדולות מאוד ופעילות מאוד שמקמפלות אנדרויד מאפס, מוסיפות וגורעות רכיבים – כל מה שאתה יכול לרצות, אפשר לעשות. וכנראה גם עשו.
האם אתה יכול להריץ מיגו על מכשיר האנדרויד שלי? כן, אם תבצע את העבודה להסב אותו. עד כמה שאני יודע אף לא טרח לעשות את זה עד היום (כי רוב האנשים שאני מכיר יראו בזה downgrade של המכשיר), אבל בוודאי שאין שום מגבלות טכניות או חוקיות.
בקיצור – נדמה לי שרק נדמה לך שבמדד החופש הנוקיה עדיפה על האנדרוידים.
בפועל – אנדרויד פתוח באותה מידה, ועדיף טכנית באספקטים רבים.
מעניין אותי לשמוע ממך אם ובאילו דרכים האנדרויד לא מספיק פתוח או פחות פתוח מ ה מיגו.
אם כך אני לא יודע.
אם אתה רוצה להצשיך את הדיון עד שתשמע אותי נכנע ומתחיל לבכות על הקניה הגרועה שלי אז קבל. "איזה אדיוט אני, קניתי מכשיר שמריץ דביאן עם 10K חבילות ב-600 מגההרץ במקום אנדרואיד 1 גיגה הרץ עם 80K חבילות."
אה כן, הוא זול ב-$120 מהנקסוס. ויש לו מקלדת. אבל חוץ מזה זבל טוטאלי. אין ויכוח. מי יכול לחיות עם 32 גיגה דיסק ורק רבע גיגה זכרון RAM? קמצנים.
תגובתי לא מכבדת את הבלוג ואת בעליו (קליק!)
אוי – סליחה איש אם פגעתי.
ממש לא היתה הכוונה.
דרך אגב – 256M ראם זה מספיק להרבה מאוד. ע"ע ה G1. ו 32G דיסק זה ממש המון לניידונצ'יק.
אז המילה האחרונה בטלפונים היא תמיד יותר טובה ממה שיש לך ביד. אז מה ?! זה תמיד ככה.
בכל מקרה, אם בא לך הרפתקאה קטנה, נסה את זה: http://www.slashgear.com/nokia-n900-android-dual-boot-hack-video-2371099/
אולי יום אחד. מה שבטוח, אני שמח שלא שקלתי לקנות את הדרואידX
http://www.mobilecrunch.com/2010/07/14/droid-x-actually-self-destructs-if-you-try-to-mod-it/
חומרה חופשית היא לא פחות חשובה מתוכנה חופשית. למעשה טלפון סגור בחומרה הוא מבחינתי סגור בתוכנה, והרי ההוכחה.
מסכים לחלוטין.
מבחינתי היתרון של טלפון שמריץ תוכנה חופשית הוא שזו מתנה שממשיכה לתת.
הקהילה ממשיכה לתמוך ולקדם את המכשיר בלי תלות באף-אחד – לפעמים חודשים (*) אחרי שהיצרן איבד עיניין.
הדרוייד X והדרוייד 2 מבחינתי לא מריצים תוכנה חופשית (כי אני לא חופשי לשנות אותה) ולכן פסולים על הסף.
(*) פעם זה היה שנים, אבל הקצב מתגבר. טלפון בן שנתיים הוא המקביל ל PC בן ה 5 ולמכונית בת ה 20.
עדכון קטן: הדרויד לא משמיד את עצמו אם הוא מגלה תוכנה לא רשמית, הוא רק מסרב לעלות.
זה חשוב כי זה יאפשר נסיונות פריצה – מה שלא היה קורה עם כל נסיון דורש מכשיר חדש.
אבל כמובן כל עוד לא ניתן להתקין תוכנה חופשית, המכשיר בעיניי פסול.
http://www.engadget.com/2010/07/16/motorola-responds-to-droid-x-bootloader-controversy-says-efuse/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+weblogsinc%2Fengadget+(Engadget)&utm_content=Google+Reader
אז מבחינתי כרגע כל אנדרואיד הוא הימור עד שיוכח אחרת, ואילו ה-N900 הגיע עם אישור האקינג מהמפעל. סיבה מספיק טובה? 🙂
עירא,
אתה משווה אנדרויד ודרויד, וזה לא נכון.
ישנם מכשירים רבים מאוד של אנדרויד (כל ה HTC למשל) שליצרן אין שום בעייה שיתקינו רום עצמאי.
אז יצרן אחד – מוטורולה, מתנהג כמו מאנייק וסוגר את המכשיר. אז מה. כל מובילי דעת הקהל בעולם האנדרויד דיי כועסים על מוטורולה. והיצרן יסבול בשוק כתוצאה מכך.
אז לא – זו לא סיבה מספיק טובה. אפילו לא קרוב 😉
אגב, עם כל הכעס (המוצדק) על ההחלטה של מוטורולה בעניין דרויד-X, יש בתגובה שלה משהו. ההגנה הזו מבטיחה לך שלא יחליפו לך את המ"ה במ"ה ממולכדת שתזלוג מידע אישי באינטרנט.
ברור לי שיהיה נזק רציני לתדמית של מוטורולה אם מקרה כזה יקרה (השארת את הטלפון במגרה במלון, כשחזרת הוא נראה אותו דבר, אבל שולח עותקים של הסמ"ס שלך למתחרים).
במחשבה שניה, היא היתה יכולה להסכים להעלות firmware לא חתום, אבל להכריח אותך לאשר (לכתוב yes) את זה כשהמכשיר עולה.
במחשבה שלישית – מי מכבה את הפלאפון בימינו? אז הפתרון הזה בפועל לא היה מזהיר אף אחד.